Alternarioza la ardei
Alternarioza la ardei sau patarea cenusie este o boala des intalnita provocata de ciuperca Alternaria solani. Ciuperca se regaseste in toate regiunile unde se cultiva legume solanacee. Alternarioza poate provoca daune mari intr-un timp foarte scurt. Boala ataca si ardeii in faza de rasad.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Simptomele acestei boli sunt observate pe frunze, fructe si seminte si doar in cazuri mai rare pe tulpini si radacini. Fructele sunt foarte sensibile la atacul de alternarioza. Acestea prezinta, la inceput, pete mici, de culoare galben verzui, usor adancite. Ulterior aceste pete se brunifica si se adancesc.
Pe suprafata acestor pete se vede un puf de culoare neagra-cenusie (fructificatiile ciupercii). Cel mai adesea semintele din fructe putrezesc.
Frunzele atacate prezinta pete brune-cenusii cu zone circulare. Frunzele grav atacate de alternarioza sufera deformari, se ofilesc si cad.




Boala se transmite de la un an la altul prin miceliul de rezistenta din sol sau de pe resturile vegetale afectate. De asemenea boala se transmite si prin seminte infectate. Sporii ciupercii sunt imprastiati de vant, picaturile de ploaie sau apa de la irigatiile prin aspersiune.
METODE DE PREVENIRE
• Folositi soiuri si hibrizi rezistenti
• Strangeti si distrugeti resturile vegetale
• Efectuati rotatia culturilor
• Evitati cultivarea ardeiului dupa plante care au această boala comuna (tomate, cartof sau vinete)
• Combateti buruienile deoarece acestea pot fi plante gazda
• Utilizati irigarea la baza plantelor si nu prin aspersiune pentru a nu disemina sporii ciupercii
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro