Antracnoza salatei
Antracnoza salatei, produsa de ciuperca Microdochium panattonianum, este o boala care produce daune atat calitative cat si cantitative acestei culturi.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Primele simptome sunt semnalate pe suprafata frunzelor, unde pot fi observate pete circulare sau neregulate, usor scufundate de aproximativ 3 mm diametru. Cu timpul petele se maresc, incep sa se uneasca si frunzele incep sa se usuce. Zona centrala a petelor se necrozeaza si cade, frunza capatand un aspect ciuruit. La un atac puternic boala produce deformarea plantei, iar frunzele se brunifica in cea mai mare parte ducand la compromiterea intregii culturi.


Vremea rece si umeda, precipitatiile, roua sau irigarea abundenta se numara printre factorii care contribuie la dezvoltarea acestei boli. Ciuperca supravietuieste sub forma de microscleroti in sol fiind recomandata efectuarea rotatiei corecte a culturilor deoarece boala ramane in sol pana la patru ani. In conditii optime sporii ciupercii infecteaza frunzele culturilor, raspandirea conidiilor fiind facuta cu ajutorul picaturilor de apa.
Pentru a evita raspandirea acestei infectii este recomandata irigarea prin picurare si o monitorizare atenta a culturilor. Infectia are loc prin stomate sau prin penetrarea tesuturilor frunzelor. Odata ce s-a produs infectia poate fi afectata de aceasta boala si salata deja recoltata.
Sporii germineaza in doar cateva ore, iar sporularea are loc in mai putin de patru zile. in aproximativ jumatate de saptamana de la infectie apar si primele simptome pe frunze.
METODE DE PREVENIRE
• Efectuati rotatia corecta a culturilor deoarece boala ramane in sol pana la patru ani
• Cultivati doar soiuri rezistente
• Evitati irigarea prin aspersiune
• Monitorizati culturile si efectuati tratamente cu fungicide specifice
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro