fbpx

Fainarea salatei

Fainarea salatei

 

Fainarea salatei este produsa de ciuperca Erysiphe cichoracearum, fiind o boala destul de des intalnita la aceasta cultura. Boala ataca atat culturile din camp, cat si pe cele din sere si solarii si duce la pierderi de recolta cantitative, dar mai ales calitative.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

La cultura afectata de aceasta boala apare pe partea superioara a frunzelor  o pasla foarte fina, de culoare alba, cu timpul aceasta devenind cenusie si prafoasa. Frunzele afectate de boala se decoloreaza si se usuca.

Fainarea salatei se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unei pasle fine, albaFoto: Beth Scheckelhoff, Ohio State University Extension – https://ohioline.osu.edu
Foto: Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org – https://www.forestryimages.org/
Foto: Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org – https://www.forestryimages.org/
Foto: Amy Ivy – https://www.vegetables.cornell.edu/
Simptome ale bolii in stadiul mai avansat, vizibile pe frunze –Foto: Gerald Holmes, California Polytechnic State University at San Luis Obispo, Bugwood.org – https://desertagsolutions.org/
Atunci cand boala evolueaza pasla fina si alba devine cenusie si prafoasa, iar frunzele afectate de boala se decoloreaza si se usuca Foto: Gerald Holmes, California Polytechnic State University at San Luis Obispo, Bugwood.org – https://desertagsolutions.org/
 Foto: Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org – https://www.forestryimages.org/
 Foto: Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org. – https://extension.usu.edu/

 

Conditiile de umiditate ridicata si lumina naturala slaba (cer innorat) favorizeaza infectarea cu rapiditate a culturilor. Ciuperca rezista de la un an la altul pe resturile vegetale si se raspandeste prin spori ( prin contact direct sau transferati prin circulatia aerului).

Sporii pot fi transportati si de apa, oameni sau uneltele de lucru, sporii ciupercii raspandindu-se cu rapiditate de la o planta la alta. Boala se poate extinde pe intreaga suprafata a plantei in conditii favorabile.

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Evitati irigarea prin aspersiune

• Strangeti si distrugeti resturile vegetale dupa recoltare

• Cultivati soiuri rezistente

• Efectuati tratamente cu fungicide specifice

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro