Fainarea salatei
Fainarea salatei este produsa de ciuperca Erysiphe cichoracearum, fiind o boala destul de des intalnita la aceasta cultura. Boala ataca atat culturile din camp, cat si pe cele din sere si solarii si duce la pierderi de recolta cantitative, dar mai ales calitative.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
La cultura afectata de aceasta boala apare pe partea superioara a frunzelor o pasla foarte fina, de culoare alba, cu timpul aceasta devenind cenusie si prafoasa. Frunzele afectate de boala se decoloreaza si se usuca.








Conditiile de umiditate ridicata si lumina naturala slaba (cer innorat) favorizeaza infectarea cu rapiditate a culturilor. Ciuperca rezista de la un an la altul pe resturile vegetale si se raspandeste prin spori ( prin contact direct sau transferati prin circulatia aerului).
Sporii pot fi transportati si de apa, oameni sau uneltele de lucru, sporii ciupercii raspandindu-se cu rapiditate de la o planta la alta. Boala se poate extinde pe intreaga suprafata a plantei in conditii favorabile.
METODE DE PREVENIRE
• Evitati irigarea prin aspersiune
• Strangeti si distrugeti resturile vegetale dupa recoltare
• Cultivati soiuri rezistente
• Efectuati tratamente cu fungicide specifice
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro