Fainarea
Fainarea este o boala des intalnita la culturile de legume din spatiul protejat, in camp sau in gradina, la cultura de tomate agentul patogen fiind reprezentat de Leveillula taurica. Fainarea tomatelor poate ataca toate organele aeriene, dar se observa in mod deosebit pe frunzele bazale mai intai. Apoi prezenta acesteia este observata si pe frunzele din etajele superioare.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Cultura de tomate prezinta doua tipuri de fainare endofita si epifita. Fainarea endofita se manifesta pe partea superioara a frunzei sub forma de pete de culoare verde inchis. Aceste pete se extind si devin galbui-auriu. Ulterior se necrozeaza si pot duce la caderea frunzei. Pe partea inferioara se poate observa un puf alb fainos. Boala ataca frunzele mari si mature, cele tinere fiind atacate atunci cand ajung la maturitate. Fainarea epifita prezinta pe ambele parti ale frunzei pete cu puf alb.






Ciuperca rezista in sol pe resturile vegetale sub forma de fructificatii de rezistenta, din care in anul urmator vor rezulta sporii ce pot produce noi infectii. In cursul vegetatiei, sporii purtati de vant, picaturile de apa de ploaie sau apa de irigatie, asigura raspandirea ciupercii. De asemenea ciuperca este raspandita si cu ajutorul unor insecte precum afidele sau musculita alba.

Serele, solariile și campurile afectate frecvent de ploaie pe timpul verii sunt medii propice pentru dezvoltarea acestei ciuperci. Un alt factor care favorizeaza aparitia acestei boli il reprezinta aglomerarile de plante pe suprafata cultivata.
METODE DE PREVENIRE
• Dezinfectia solului – in acest fel se combatat daunatorii, ciupercile si buruienile existente in sol si se reduce gradul de atac al daunatorilor si patogenilor
• Rotatia culturii
• Se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica
• Adunarea si distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta
• Evitarea fertilizarii in exces cu azot deoarece acesta induce o crestere vegetativa puternica, dar o imunitate scazuta a plantei
• Se recomanda aplicarea de ingrasaminte pe baza de potasiu, care asigura o rezistenta mai mare a plantelor impotriva acestei boli
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro