fbpx

Gargarita fasolei

Gargarita fasolei

 

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus) este un daunator intalnit frecvent la fasole si care produce pagube la fasolea depozitata, atacul in camp fiind limitat.

 

CICLUL DE VIATA SI SIMPTOMELE ATACULUI

 

Daunatorul adult are corpul oval alungit (3.5-4 mm lungime) si culoarea cenusiu-roscata si capul negru. Larva are culoarea alba, in timp ce pupa este alb-galbuie. Oul are culoarea alba si forma ovala. Daunatorul adult isi depune ponta pe pastai, larvele atacand boabele slab dezvoltate si hranindu-se cu continutul boabelor in depozit. Semintele de fasole pot fi distruse complet, astfel boabele nu se mai pot consuma si nu mai pot germina. Gargaritele adulte se hranesc cu frunzele si pastaile plantelor de fasole, semnele atacului fiind gaurile mici din pastai si frunze.

Foto: Clemson University – USDA Cooperative Extension Slide Series, United States – wikipedia.org
Adult – Foto: Udo Schmidt – Flickr: Acanthoscelides obtectus (Say, 1831), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/
Daune provocate de gargarita fasolei – Foto: Rasbak – wikipedia.org
Oul are culoarea alba si forma ovala – Foto: Foto: https://scialert.net
Stadiul larvar – Foto: https://scialert.net
Stadiul de pupa – Foto: https://scialert.net

Acest daunator dezvolta 2-4 generatii pe an (una in camp si restul in depozite). Gargarita fasolei ierneaza ca adult in boabele de fasole, in depozite sau in crapaturile peretilor. La sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie adultii hibernanti migreaza in culturi. La recoltarea fasolei in boabe se pot observa larve de diferite varste sau pupe. Adultii primei generatii vor fi observati in spatiile de depozitare, unde femelele depun ouale pe boabele depozitate sau pe ambalaje. Incubatia dureaza pana la trei saptamani, larvele patrund in boabe si se hranesc, in functie de temperatura, timp de 15-45 de zile, apoi se inpupeaza, adultii aparand pana la sfarsitul anului. Daca in depozite este cald pana la inceputul verii se mai pot dezvolta 1-2 generatii. Daca temperaturile sunt scazute in depozite (sub 4ºC) vor aparea mortalitati foarte mari.

 

METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE

 

  • Recoltati fasolea la timp, fara pierderi de boabe, deoarece acestea pot constitui sursa de infectie pentru anul urmator
  • Arati si ingropati boabele si resturile ramase dupa recoltat
  • Depozitati fasolea doar in spatii in care s-a facut dezinsectia
  • Utilizati insecticide specifice pentru tratamentul boabelor din depozite.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata atacul daunatorilor culturilor contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

 

www.agromi.ro

agromi.ro