Gargarita frunzelor
Gargarita frunzelor (Sitona lineatus) este un daunator care ataca leguminoasele anuale si perene: fasole, mazare, linte, bob, lucerna, etc.
CICLUL DE VIATA SI SIMPTOMELE ATACULUI
Adultii rod frunzele plantelor (rosaturile au forma literei U), in timp ce larvele distrug nodozitatile si radacinile. Atacul adultilor este periculos cand plantele se afla in primele faze de vegetatie.
In caz de seceta si temperaturi ridicate, precum si in cazul unei densitati mari a daunatorului atacul este si mai pagubitor, tinerele plantute pot sa piarda apa si apoi sa se usuce. La fel de periculos poate sa fie si atacul larvelor, dar acesta survine cand plantele sunt intr-o faza de vegetatie mai avansata. Practic, larvele rod la inceput nodozitatile, apoi radacinile, facand galerii adanci si neregulate. In functie de intensitatea atacului (in cazul larvelor), plantele fie stagneaza in crestere, avand o productie diminuata, fie pot sa se usuce in totalitate.
Gargarita frunzelor ierneaza ca adult, uneori si in stadiul de larva, in sol sau sub resturile vegetale. Prezenta daunatorului este semnalata pe plante in primavara (aprilie).
Gargarita frunzelor are o singura generatie pe an, care devine adulta vara (iunie) si provoaca daune pana in toamna, cand se retrage pentru iernat. Adultii au lungimea de 3-5 mm si sunt de culoare cenusiu-bruna. Elitrele prezinta benzi longitudinale albicioase. Larvele sunt apode, cu capsula cefalica de culoare galbena.
METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE
- Faceti recoltarea la timp, fara pierderi de boabe, deoarece acestea pot constitui sursa de infectie pentru anul urmator
- Arati si ingropati boabele si resturile ramase dupa recoltat
- Utilizati insecticide specifice pentru tratamentul boabelor din depozite.
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata atacul daunatorilor culturilor contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro