fbpx

Ingalbenirea si piticirea cepei

Ingalbenirea si piticirea cepei

 

Ingalbenirea si piticirea cepei este produsa de virusul onion yellow dwarf, aceasta boala afectand atat culturile de ceapa, cat si pe cele de usturoi sau praz. Virusul provoaca malformatii usoare pana la severe ale frunzelor, iar la usturoi a fost observata o reducere a bulbilor de pana la saizeci la suta.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Ingalbenirea si piticirea cepei este cunoscuta si sub denumirea de „boala urmelor de degete”, avand in vedere prezenta striurilor galbene de pe frunzele bazale, ce reprezinta de fapt niste adancituri succesive.

Boala apare pe frunzele bazale, sub forma acestor striuri galbene. Cu timpul, frunzele se ofilesc, se ingalbenesc si se culca la pamant.

Boala apare pe frunzele bazale, sub forma unor striuri galbene, iar cu timpul, frunzele se ofilesc, se ingalbenesc si se culca la pamant – Foto: Ed Kurtz – Bugwood.orghttps://www.invasive.org/, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/
Simptome ingalbenirea si piticirea cepei – Foto: ukrup.com.ua
Virusul afecteaza si cultura de usturoi – simptome onion yellow dwarf virus – Foto: Gerald Brust – https://extension.umd.edu/
Simptome boala usturoi – Foto: Gerald Brust – https://extension.umd.edu/

De asemenea atacul acestui virus face ca cepele sa ramana mici si sa nu reziste la pastrare pe timpul iernii.

Virusul este transmis de catre afide, in timp ce transmiterea de la un an la altul se face prin bulbii infectati. Acest virus nu se transmite prin samanta infectata, agentul patogen atacand toate plantele din familia Aliaceae – ceapa, usturoi, praz.

 

METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE

 

• Folositi doar material de plantat sanatos

• Strangeti si distrugeti plantele afectate din cultura

• Luati masuri imediat ce afidele si-au facut aparitia, astfel insectele nu vor avea timp de inmultire si nu vor provoca pagube insemnate

• Instalati plase antiinsecte

• Inlaturati buruienile din preajma culturilor

• Utilizati capcane lipicioase de tip banda, recomandate fiind cele de culoare galbena

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

agromi.ro