fbpx

Mana cepei

mana cepei

 

Mana cepei

 

Mana cepei este una dintre cele mai periculoase boli ale acestei culturi. Boala este cauzata de ciuperca Peronospora destructor, fiind periculoasa atat pentru culturile de ceapa, cat si pentru cele de praz si usturoi. In lipsa unor masuri adecvate, aceasta boala poate compromite mare parte din cultura. Aparitia infectiei cu mana poate duce la ceapa si la aparitia altor boli, spre exemplu alternarioza.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Mana se poate declansa în orice stadiu de dezvoltare a plantei si ataca frunzele, tijele florale, pedunculii florali si bulbii de ceapa. Boala franeaza dezvoltarea plantei, iar bulbii raman la dimensiuni reduse. Bulbii se pot altera si in timpul pastrarii, putrezind.

mana cepei
Simptome incipiente mana cepei – Foto: Howard F. Schwartz, Colorado State University,  Sursa foto:https://commons.wikimedia.org/
mana cepei
Printre primele simptome se numara aparitia unor pete alungite galbui – Sursa foto: Gerald Holmes, IPM Images
mana cepei
Cultura afectata de mana – Foto: Gerald Holmes, IPM Images, Sursa foto: http://wiki.pestinfo.org/

Declansarea infectiei este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturile de 10-12°C . Transmiterea de la un an la altul a ciupercii se face prin sporii de rezistenta si prin bulbii infectati. Sporii de rezistenta care raman in resturile vegetale germineaza primavara, in conditii de umiditatea atmosferica persistenta. Prin germinare este asigurata declansarea infectiilor primare si, in timpul perioadei de vegetatie, sporii raspandesc mai departe ciuperca. Vantul transporta sporii spre culturile de ceapa provocand infectarea acestora.

Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unor pete alungite, galbui-brune. Ulterior apare puful cenusiu-violaceu format de fructificatiile ciupercii. Frunzele afectate se inmoaie si putrezesc, deoarece tesuturile din zona petelor necrozeaza.

mana

mana cepei
Pe plante apare un puf cenusiu-violaceu format de fructificatiile ciupercii – Foto:https://alchetron.com/
mana cepei
 Funzele afectate se inmoaie si putrezesc, deoarece tesuturile din zona petelor necrozeaza – Sursa foto: Gerald Holmes, IPM Images, Sursa foto: http://wiki.pestinfo.org/
mana cepei
              Sursa foto: https://www.agro.basf.cz/
mana cepei
Cultura de ceapa compromisa de mana – Foto: https://www.greenlife.co.ke/

Atacul de pe frun­ze trece si pe bulbi, se localizeaza in par­tea apicala si duce la putrezirea bulbilor in timpul depozitarii.

In cazul unui atac puternic, creste riscul aparitiei unor suprainfectii cu ciuperci saprofite, care duce la innegrirea partilor plantei si emanarea unui miros neplacut.

METODE DE PREVENIRE

 

• Ar­deti resturile vegetale

• Efectuati rotatia culturilor. In cazul unei infectii, ceapa trebuie sa revina pe acelasi teren, abia dupa 3-4 ani

• Utilizati bulbi sanatosi

• Combateti mana in timpul perioadei de vegetatie,in acest fel se limiteaza evolutia atacului

• Efectuati recoltarea bulbilor pe vreme uscata. Expuneti bulbii la soare timp de cateva zile inainte de depozitare.

 

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro