Mana radacinilor la morcov
Mana radacinilor la morcov este o boala destul de des intalnita la culturile de morcov, fiind produsa de catre ciuperca Phytophthora porri. Aceasta boala a morcovilor poate provoca pagube mari culturilor atat in sere si solarii, cat si in camp.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Aceasta boala a morcovilor se manifesta pe radacini prin aparitia unor benzi umede care au culoarea neagra-maronie. Tesutul care este afectat se inmoaie si capata o consistenta ca a cauciucului. Semnele infectiei pot fi semnalate si in camp, dar in cele mai multe cazuri, simptomele sunt vizibile imediat dupa recoltare. Boala continua sa se dezvolte si in depozit, la temperaturi scazute. Daca umiditatea este ridicata poate fi observat un mucegai alb si dens.

Aceasta boala a morcovilor este asociata si cu o drenare deficitara a solului. Infectia apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile de umiditate ridicata.
Mana radacinilor la morcov este raspandita prin intermediul vantului si a stropilor de apa. Transmiterea de la un an la altul se face, cu precadere, prin folosirea de material vegetal infestat. Sporii ciupercii pot fi imprastiati de vant si de picaturile de ploaie, dar si prin apa de la irigatiile prin aspersiune. De asemenea sporii pot fi imprastiati de muncitori (haine, unelte) sau utilajele agricole.
METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE
• Efectuati aratura adanca de toamna
• Efectuati rotatia culturilor
• Utilizati soiuri rezistente la mana radacinilor la morcov
• Indepartati plantele afectate de boala si distrugeti materialul infectat
• Evitati cultivarea pe terenuri cu umiditate excesiva
• Evitati umiditatea excesiva prin stropiri si irigari indelungate
• Aerisiti si evitati excesul de umiditate in sere si solarii pentru a preveni aparitia acestei boli
• Folositi tratamente cu fungicide specifice
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro