Molia prazului
Molia prazului (Acrolepia assectella), cunoscuta si ca molia cepei este un daunator care poate afecta grav culturile de praz, ceapa si usturoi.
CICLUL DE VIATA SI SIMPTOMELE ATACULUI
Molia prazului trece prin opt stadii, si anume oua, cinci stadii larvare, pupa si molia adulta. Ouale sunt mici si albe si sunt depuse individual pe frunzele plantelor. Timpul de dezvoltare depinde de temperatura. La 25°C, ouale eclozeaza dupa 3-4 zile. Dezvoltarea larvelor dureaza 2 saptamani, dezvoltarea pupei o saptamana, iar adultii pot supravietui 7-10 zile.
Larvele din primul stadiu au o lungime de aproximativ 1 mm, dar cele mature au o lungime de aproximativ 10 mm, corpul alb-galbui si capul maro.
Dupa aproximativ 2 saptamani de hrana larva formeaza un cocon si se impupeaza.


Pupa are o lungime de 7-8 mm, iar culoarea sa variaza de la galben deschis la inceput pana la maro inainte de aparitia adultului.
Molia are o lungime de 8-9 mm, cu o deschidere a aripilor de 15-16 mm. Culoarea aripilor din fata este maro cu dungi albe si prezinta de asemenea o pata. Aripile posterioare sunt gri si au franjuri.
Molia este activa noaptea si se odihneste in timpul zilei.
Molia poate hiberna atat in faza de insecta adulta, cat si in faza de pupa in resturile vegetale.



Primul zbor al insectelor adulte are loc primavara (sfarsitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai).
Prima generatie de daunatori este semnalata in iunie – iulie, iar a doua la inceputul lunii august. Toamna o parte din pupe se transforma in molii si ierneaza in resturile vegetale.




Stadiile de vegetatie si de inflorire sunt cele mai afectate, dar in pepiniere este afectat uneori si stadiul de rasad. Prazul, ceapa si usturoiul depozitate sunt, de asemenea, afectate.
Hranirea larvelor duce la o reducere a cresterii plantei; daca larvele sunt numeroase, se poate produce slabirea sau ofilirea plantei. Pe frunzele batrane pot fi observate galerii care scad valoarea economica a plantei.
Pe inflorescente se poate observa caderea florilor acolo unde larvele au mancat pedunculii florali.
METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE
• Utilizati capcanele cu feromoni pentru monitorizarea moliei
• Utilizati plase de protectie
• Efectuati rotatia culturilor
• Strangeti si distrugeti resturile vegetale
• Efectuati araturi adanci care ingroapa resturile vegetale
• Aplicati insecticide specifice
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau combate tripsii contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro
.