fbpx

Paianjenul rosu

Paianjenul rosu

Paianjenul rosu

 

Paianjenul rosu, cunoscut si ca acarianul rosu, este un daunator periculos ce ataca culturile de legume, atat in camp, cat si in sere si solarii. Acest daunator are un numar mare de plante gazda (ardei, tomate, castraveti, vinete, plante ornamentale, pomi, vita de vie, flori).

CICLUL DE VIATA SI SIMPTOMELE ATACULUI

Paianjenul rosu este vizibil initial pe partea inferioara a frunzelor, in apropierea vaselor mari de transport. Ulterior prezenta acestuia se extinde pe ambele parti. Afectarea sau compromiterea totala a plantelor, aceste situatii sunt cauzate de hranirea daunatorului prin inteparea si distrugerea celulelor tesutului foliar, paianjenul rosu sugand sucul celular al plantelor.

Pe frunzele atacate apar pete de culoare galbena. Acestea capata ulterior o nuanta de maroniu. Decolorarea este vizibila de-a lungul nervurii principale si pe marginea frunzelor. Ulterior aceasta este vizibila pe toata suprafata foliara. Frunzele atacate de acest daunator se usuca si cad. Atacul acestui daunator duce si la oprirea cresterii lastarilor. De asemenea se observa o coacere prematura a fructelor. Pe frunzele afectate mai poate fi observata o panza de paianjen foarte fina, unde daunatorii aflati in diferite faze de dezvoltare sunt mai bine protejati de vant si ploaie.

Paianjenul rosu
Initial pe frunzele atacate de acest daunator apar pete de culoare galbena
paianjenul rosu
Daunatorul ataca culturile de legume, atat in camp, cat si in sere si solarii
paianjenul rosu
Frunzele grav atacate prezinta o nuanta de rosu sau brun, pe acestea putand fi observate urme de panza de paianjen
paianjenul rosu
 Plasa cusuta de paianjenul rosu pe plante de zmeur 
paianjenul rosu
Panza vizibila pe plantele de mur
Paianjenul rosu
Cultura de capsuni atacata de paianjenul rosu
Paianjenul rosu
Populatiile de paianjen rosu se inmultesc cu rapiditate in conditii de temperaturi ridicate si cu umiditate scazuta
paianjenul rosu
Frunzele atacate de acest daunator se usuca si cad

Temperaturile ridicate si atmosfera uscata (umiditatea scazuta) duc la inmultirea si dezvoltarea cu rapiditate a populatiilor de paianjen rosu.

Femelele depun ouale intr-un paienjenis de fire matasoase, cel mai adesea pe partea inferioara a frunzelor (in special de-a lungul nervurilor).

Femela poate avea corpul de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corpul mai deschis la culoare. Larva are culoare galben-palid sau verde-galbui. Oul are aspect albicios, sticlos. Pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galben-portocalie.

Femela, care are 6-10 generatii pe an, ierneaza in stadiu de adult (sub scoarta exfoliata a pomilor, sub frunzele cazute, in stratul superficial al solului). Din ouale fecundate iau nastere femele si masculi. Din cele nefecundate iau nastere numai masculi.

Paianjenul rosu
                             Ciclul de dezvoltare al paianjenului rosu

METODE DE PREVENIRE

• Monitorizati plantele ofilite. Acestea sunt foarte usor atacate de catre paianjenul rosu.

• Irigati periodic plantele si mentineti o umiditate relativa a aerului de peste 70%. Astfel reduceti riscul instalarii primelor colonii de paianjeni in culturile de legume.

• Efectuati tratamente de combatere a paianjenului rosu si pe plantele din jurul culturilor. Acestea pot constitui adevarate focare de daunatori.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata atacul daunatorilor culturilor contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro