fbpx

Patarea bacteriana a frunzelor de ardei

Patarea bacteriana a frunzelor de ardei

Patarea bacteriana a frunzelor de ardei

 

Patarea bacteriana a frunzelor de ardei este una dintre cele mai periculoase si des intalnite boli, fiind cauzata de bacteriile Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xantomonas perforans si Xantomonas gardneri. Bacterioza care afecteaza si culturile de tomate, poate provocate daune si de 50% culturilor. Boala apare atat in sere si solarii, cat si in camp.

patarea pustulara
Patarea bacteriana vizibila pe plante – Foto: https://content.ces.ncsu.edu/
patarea bacteriana
                     Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

Simptomele patarii bacteriene includ pete mici, initial translucide, care apar pe frunze. Aceste mici zone translucide devin intr-un scurt timp puncte necrotice circulare sau de forma neregulata, inconjurate sau nu de halouri galbene.

Pe masura ce infectia avanseaza, petele pot deveni maro sau negre, iar frunzele pot cadea prematur. Pe tulpina si petiol se pot observa aceleasi simptome, insa in locul punctelor mici negricioase sunt zone mai intinse si alungite. Daca infectia este severa florile afectate pot cadea.

Patarea bacteriana
In prima faza pe frunze apar pete mici, translucide – Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/
patarea bacteriana
Petele devin ulterior necrotice si pot fi inconjurate sau nu de halouri galbeneFoto: INga Meadows – Sursa: https://content.ces.ncsu.edu/
patarea bacteriana frunze
Avansarea infectiei face ca petele sa devina maro sau negre – Foto: Inga Meadows – Sursa: https://content.ces.ncsu.edu/
patarea bacteriana
                        Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/
patarea bacteriana
Dezvoltarea plantelor este grav afectata de aceasta infectie – Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/

Pe fructe pot fi observate pete necrozate, brun-negricioase. Bacteria patrunde usor in planta prin ranile provocate de copilire, defoliere, vant, rani provocate de insecte si prin stomate. Primele simptome vizibile pe frunze apar la mai putin de o saptamana de la infectie.

patarea bacteriana
Fructele prezinta pete necrozate, brun-negricioase – Foto: http://www.omafra.gov.on.ca/
patarea bacteriana
Simptome pe frunze si fruct – Foto: R.L. Wick – Sursa: https://ag.umass.edu/
patarea bacteriana
                     Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/

Boala se poate raspandi prin intermediul apei, a solului contaminat, a buruienilor infectate, a semintelor sau prin intermediul instrumentelor de gradinarit. Boala fiind transmisa si prin seminte, in aceasta situatie pagubele pot fi deosebit de insemnate.

Bacteriile responsabile de patarea bacteriană a frunzelor pot supravietui in sol sau pe resturile de plante infectate, in conditii favorabile acestea infectand noi plante. Vremea calda si apa prezenta pe frunze duc la dezvoltarea rapida a infectiei. Noptile reci si temperaturile sub 16° C inhiba dezvoltarea bacteriei.

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Folositi seminte sanatoase

• Efectuati rotatia culturilor

• Evitati stropirea frunzelor – utilizati irigarea prin picurare sau o metoda similara pentru a furniza apa plantelor

• Evitati udarea excesiva: excesul de umiditate poate favoriza dezvoltarea acestei boli

• Distrugeti resturilor de plante infectate dupa desfiintarea culturilor

• Combateti buruienile (care pot fi plante gazda)

• Aerisiti solariile si serele

• Dezinfectati uneltele folosite pentru gradinarit

• Dezinfectati rasadnitele, serele si solariile

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro