fbpx

Patarea cafenie a frunzelor

Patarea cafenie a frunzelor

Patarea cafenie a frunzelor

 

Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva – sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva) este o boala a tomatelor deosebit de paguboasa. Boala este specifica mai ales tomatelor cultivate in spatii protejate, dar in anii cu umiditate ridicata se intalneste si in camp.

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

Patarea cafenie apare frecvent pe frunze, frunzele mature fiind primele infectate, boala extinzandu-se apoi si la frunzele tinere.

Frunzele afectate de boala prezinta pe fata superioara pete de culoare galbuie, care se extind si se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor apare un puf albicios, care devine in scurt timp de culoare cafenie, iar ulterior capata culoarea brun inchis. Frunzele se usuca, incepand cu cele bazale.

Patarea cafenie a frunzelor
Frunza afectata de boala prezinta pete galbui pe partea superioara, iar pe partea inferioara se observa un puf cafeniu 
Patarea cafenie a frunzelor
Evolutia bolii face ca petele cafenii de pe partea inferioara sa se extinda tot mai mult (foto 1 si 2), acelasi lucru intamplandu-se si cu petele galbene de pe partea superioara (foto 3 si 4)
patarea cenusie a frunzelor
Frunzele grav afectate de patarea cenusie incep sa se usuce
patarea cafenie la frunze
Cultura de tomate grav afectata de patarea cafenie la frunze

Din cauza acestei boli cresterea plantelor si fructelor stagneaza. Intreaga recolta este afectata de aceasta infectie, fructele fiind de o calitate inferioara.

patarea cafenie la frunze
Fruct afectat de patarea cafenie

Patarea cafenie a frunzelor este favorizata de temperaturile de peste 22 grade Celsius corelate cu umiditatea ridicata si circulatia redusa a aerului la nivelul plantelor. Prezenta picăturilor de apa pe frunze este un factor declansator al infectiei.

Boala este transmisa de la un an la altul prin resturile plantelor infectate și prin sporii ciupercii. Conidiile (sporii ciupercii) pot supravietui in praful depus pe elementele din sere si solarii. Vantul, stropii de apa, uneltele infectate, lucratorii si insectele, pot raspandi conidiile de la plantele infectate la plantele sanatoase.

 

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Se recomanda folosirea unor hibrizi toleranti (rezistenti)

• Pastrarea distantei adecvate intre randuri si intre plante, pentru a permite o mai buna circulatie a aerului si a reduce umiditatea de pe frunze

• Se recomanda aerisirea solariilor și serelor si udarea prin picurare

• Distrugeti resturile de plante infectate și dezinfectati solariile si serele

• Utilizati tehnologia de mulcire pentru controlul umidității relative a aerului

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro