Biostimulator pe bază de aminoacizi esențiali liberi, obținuți prin hidroliza enzimatică și Calciu, rol important în creșterea calității fructelor. Calciul întărește pielița și pulpa fructelor, ușurând recoltarea, transportul și depozitarea acestora și menține turgescența frunzelor. Chelatarea Calciului cu aminoacizi situează AMINOQUELANT-Ca în avangarda corectorilor de carențe, făcând Calciul mai ușor accesibil și translocabil, în special către vârfurile de creștere, unde acesta este de obicei deficitar. Aminoacizii liberi prezenți în formulare sunt folosiți de plante pentru intensificarea activității fotosintetice și a altor procese metabolice, reducând astfel factorii de stres.
Beneficii
- Dezvoltarea optimă a plantei prin formarea și asimilarea substanțelor cu roluri esențiale în plantă;
- Nutriție sporită a plantelor, prin absorbția, asimilarea și transportul elementelor nutritive în plantă;
- Calitate sporită a recoltei prin translocarea eficientă a calciului în plantă;
- Rezistență sporită a fructelor la păstrare;
- Productivitate optimă a plantelor chiar și în condiții de stres abiotic (condiții nefavorabile de climă și sol);
- Corectarea carenței de calciu, în caz de apariție.
Mod de acțiune
Biostimulator de creștere și fructificare Aminoquelant Ca, pe bază de L-aminoacizi, obţinuţi prin hidroliză enzimatică a proteinelor. Produsul are o concentrație ridicată de L-aminoacizi, azot (N) si calciu (Ca). Formele de L-aminoacizi regăsite in componența produsului sunt ușor recunoscute și asimilate de către plante pentru utilizarea lor imediată. L-aminoacizii au roluri multiple in plantă: intensificarea procesului de fotosinteză, absorbția și transportul apei și elementelor nutritive, activarea și reglarea nivelului de hormoni de creștere și înflorire, polenizarea și formarea fructelor, îmbunătățirea calității și grăbirea maturării fructelor.
Azotul component are rol structural, metabolic, și participă în procesele de fotosinteză, respirație, creștere, reproducere, fructificare, precum și în biosinteza toxinelor.
Calciul component are roluri esențiale în structura pereților celulari, absorbția elementelor nutritive, metabolismul hormonilor de creștere, germinația polenului, creșterea rezistenței la păstrare a fructelor după recoltare.
Compoziția chimică
L-aminoacizi | 4,6% (w/w) |
CaO (Calciu) | 8% (w/w) |
N (Azot) total | 4,9% (w/w) |
Materie organică | 12,0 % (w/w) |
Recomandări de aplicare la principalele culturi horticole
Biostimulatorul Aminoquelant Ca se poate aplica foliar sau prin fertirigare. În tabelul de mai jos se regăsesc recomandările de aplicare pentru culturile horticole cele mai răspândite, cultivate in spații protejate (sere, solarii) sau în câmp.
Cultura | Momentul aplicarii | Doza recomandata |
Tomate | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · Dezvoltare fructe · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Ardei | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · Dezvoltare fructe · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Castraveți | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · Dezvoltare fructe · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Vinete | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · Dezvoltare fructe · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Varză | · Început formare căpățână
· 25 % căpățână formată · 50 % căpățână formată · 75 % căpățână formată · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Rădăcinoase (morcov, țelină,
pătrunjel pentru rădăcină, păstârnac) |
· Tuberizare rădăcină | – 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Salată | · Început formare căpățână
· 25 % căpățână formata · 50 % căpățână formata · 75 % căpățână formată · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Pepeni | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Începutul coacerii*** · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Căpșun | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 0,4 L/1000 m2 sau 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Viță-de-vie* | · Maturare lăstari (suprapusă cu celelalte fenofaze)
· Apariție inflorescențe · 10-15 % flori deschise · 75 % flori deschise · Legare flori · Dezvoltare boabe/ciorchini · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Pomi fructiferi (semințoase) | · 7-14 zile zile înainte de înflorit
· Apariție buton floral · Legare flori · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
Pomi fructiferi (sâmburoase) | · 7-14 zile înainte de apariția mugurilor floriferi
· Apariție buton floral · Legare flori · La apariția simptomelor carenței de calciu* |
– 4,0 L/ha (foliar)
– 8 – 12 L/ha (fertirigare) |
* cloroză marginală frunze, frunze mici, distorsionate, sub formă de cupă, încrețite, creșterea stopata (deficiență severă), avortarea florilor, (tomate) aspect marmorat al frunzelor, (tomate, ardei) putrezirea vârfurilor de creștere ale tulpinii principale și ale copililor, (salată, varză) încrețirea și necrozarea frunzelor apicale, înnegrirea interiorului („inimii”) căpățânii, (mar) amăreala fructelor
** pentru plantațiile intrate pe rod
Produsul este compatibil cu majoritatea produselor de protecție fitosanitară și nutriție minerală, cu efectuarea prealabilă a testelor de compatibilitate fizico – chimică.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.