AMINOQUELANT-Mg – Biostimulator pe bază de aminoacizi esențiali liberi, obținuți prin hidroliză enzimatică și Magneziu, element esențial în procesul fotosintezei, fiind constituent al moleculei de clorofilă. Magneziul participă activ în metabolismul carbonului, azotului și fosforului, precum și în alte reacții enzimatice din metabolismul plantei. Chelatarea Magneziului cu aminoacizi situează AMINOQUELANT-Mg în avangarda corectorilor de carențe, făcând Magneziul mai ușor accesibil și translocabil, în special către frunzele tinere și vârfurile de creștere. Aminoacizii liberi prezenți în formulare sunt folosiți de plante pentru intensificarea activității fotosintetice și a altor procese metabolice, reducând astfel factorii de stres.
Beneficii
- corectează carenţele de magneziu din solurile alcaline şi acide;
- contribuie la biosinteza clorofilei;
- stimulează fotosinteza;
- îmbunătățeşte asimilarea magneziului de către plante;
- distribuie mult mai rapid și mai eficient magneziul la nivelul frunzelor noi și la nivelul meristemelor apicale;
- favorizează absorbţia fosforului de către plante;
- furnizează plantelor L-aminoacizi liberi, cu rol în creşterea toleranţei acestora la factorii de stres abiotic.
Mod de acțiune
Biostimulatorul Aminoquelant Mg se acumulează în ţesuturile tinere ale plantelor, bogate în substanţe proteice, unde influenţează hidroliza compuşilor macroergici, influenţând favorabil metabolismul acidului fosforic. Intervine în aproape toate procesele fiziologice care necesită ATP. Uşurează stabilirea legăturilor dintre enzime şi substrat. Ajută la funcţionarea ribozomilor, ia parte la biosinteza protidelor, glucidelor, lipidelor şi a vitaminei C. Contribuie la sinteza clorofilei şi reglează metabolismul calciului din plante.
Compoziția chimică
Aminoquelant Mg este un produs pe bază de L-α-aminoacizi, obtinuti prin hidroliza enzimatică și magneziu (Mg).
Aminoacizi liberi | 6,0% (w/w) |
MgO | 10,0% (w/w) |
N (Azot) total | 8,0% (w/w) |
Recomandări de aplicare la principalele culturi agricole
Cultura | Momentul aplicarii | Doza recomandata |
Cereale păioase | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Porumb | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Floarea soarelui | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Rapiţă | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Soia | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Sfeclă de zahăr | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Cartof | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Mazăre | · Aplicări foliare, ori de câte ori se identifică o carenţă de magneziu sau în situaţiile în care procesul de fotosinteză este încetinit. | 2,0 – 4,0 L/ha |
Recomandări de aplicare la principalele culturi horticole
Biostimulatorul Amonoquelant Mg se aplică foliar sau prin fertirigare. În tabelul de mai jos se regăsesc recomandările de aplicare pentru culturile horticole cele mai răspândite, cultivate in spații protejate (sere, solarii) sau în câmp.
Cultura | Momentul aplicarii | Doza recomandata |
Tomate | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Ardei | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Castraveți | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Vinete | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Varză | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Rădăcinoase (morcov, țelină,
pătrunjel pentru rădăcină, păstârnac) |
· Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Salată | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Spanac | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Pepeni | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Căpșun | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Viță-de-vie* | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Pomi fructiferi (semințoase) | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
Pomi fructiferi (sâmburoase) | · Apariție simptome ale carentei de magneziu* | 300 ml/ 1000 m2 (foliar) sau 4,0 L/ha (fertirigare) |
* nervurile frunzelor BATRANE rămân verzi, iar spațiul dintre nervuri se îngălbenește sau capătă aspect marmorat, până frunzele se îngălbenesc uniform, se brunifică și mor – în caz de deficiență severă
Recenzii
Nu există recenzii până acum.