Amistar
Fungicid cu acțiune sistemică locală translaminară
Substanță activă: 250 g/l (22,9% g/g) azoxistrobin,
Formulare: suspensie concentrată.
Proprietăți fizico-chimice:
AMISTAR se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, mobilă, cu tendință de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem, de culoare gălbuie.
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
În România produsul este omologat pentru următoarele utilizări:
Cultura | Agenți patogeni combătuți | Doza | Număr tratamente max. | Intervalul minim între tratamente | Volumul de apă la hectar (litri) | Timp de pauză până la recoltare |
---|---|---|---|---|---|---|
Castraveți(câmp, solarii și sere) | Sphaerotheca fuliginea,Pseudoperonospora cubensis, Erysiphe spp.,
Oidiopsis spp. |
0,75 – 1 L/ ha(în funcție de gradul de infectie) | 3 | 10 zile | 500-1200 | 3 zile |
Tomate(câmp, solarii și sere) | Phytophthora infestans,Leveillula taurica,
Alternaria spp., Cladosporium spp. |
0,75 – 1 L/ ha(in funcție de gradul de infectie) | 3 | 7 zile | 400-1200 | 3 zile |
Ardei(câmp, solarii și sere) | Leveillula Taurica, Alternaria capsici annuul, Alternaria solani, Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum | 0,75 – 1 L/ ha(în funcție de gradul de infecție) | 2 | 7 zile | 400-1500 | 3 zile |
Ceapă (câmp) | Alternaria pori,Peronospora destructor,
Cladosporium alii-porri, Puccinia allii, Sclerotium cepivorum |
0,75 – 1 L/ ha(in funcție de gradul de infecție) | 3 | 7 zile | 200-500 | 14 zile |
Ceapă verde (câmp) | Alternaria porri,Peronospora destructor,
Cladosporium alii-porri, Puccinia allii, Sclerotium cepivorum |
0,75 – 1 L/ha | 3 | 10 zile | 200-500 | 7 zile |
Arpagic(câmp) | Alternaria porri,Peronospora destructor,
Cladosporium alii-porri, Puccinia allii, Sclerotium cepivorum |
0,75 – 1 L/ha | 3 | 7 zile | 200-500 | 14 zile |
Morcov(câmp) | Erysiphe spp., Alternaria dauci | 0,75 – 1 L/ ha(în funcție de gradul de infectie) | 3 | 7 zile | 200-600 | 14 zile |
Cartof | Alternaria spp. | 0,5- 1 L/ha(în functie de gradul de infectie) | 3 | 7 zile | 200-800 | 7 zile |
Cartof(aplicare pe rand) | Rhizoctonia solani | 3 L/ha | 1 | – | 50-150 | – |
Broccoli | Alternaria brassicae, Albugo candida | 0,75 – 1 L/ ha(in functie de gradul de infectie) | 2 | 12 zile | 200-600 | 14 zile |
Dovlecel,Dovleac,
(camp si spatii protejate) |
Cladosporium cucumerinum,Colletotrichum lagenarium,
Erysiphe cichoracearum, Peronospora spp. |
0,75 – 1 L/ ha(în functie de gradul de infectie) | 3 | 10 zile | 500-1200 | 3 zile |
Capsuni(spatii protejate) | Sphaerotheca macularis, Colletotrichum acutatum | 0,75 – 1 L/ ha(in functie de gradul de infectie) | 3 | 7 zile | 100-300 | 3 zile |
Conopida (camp si spatii protejate) | Alternaria brassicae,Albugo candida, Botrytis cinerea | 0,75 – 1 L/ ha(în functie de gradul de infectie) | 2 | 12 zile | 200-600 | 14 zile |
Grau | Erysiphe graminis,Pyrenophora tritici-repenti, Puccinia recondita, Septoria tritici Septoria nodorum, Fusarium spp., Alternaria spp. | 0,75 – 1 L/ ha(în functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 200-300 | 35 de zile |
Fasole (câmp) | Colletotrichum lindemuthianum, Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum, Uromyces viciae-fabae, Ascochyta spp. | 0,75 – 1 L/ ha(in functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 150-800 | 7 zile |
Mazare(camp) | Ascochyta pisi, Botrytis cinerea, Mycosphaerella pinodes, Botrytis cinerea,Peronospora viciae | 0,75 – 1 L/ ha(în functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 200-700 | 14 zile |
Orz | Erysiphe graminis, Pyrenophora teres,Rhynchosporium secalis, Puccinia hordei, Fusarium spp. | 0,75 -1 L/ha(in functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 200-300 | 35 de zile |
Pepene galben,Pepene verde
(câmp si spatii protejate) |
Erysphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea | 0,75 – 1 L/ ha(în functie de gradul de infectie) | 3 | 10 zile | 500-1200 | 3 zile |
Porumb(producere de sâmântâ) | Helminthosporium spp., Puccinia sorghi | 0,75 – 1 L/ha | 1 | 200-600 | ||
Rapita | Alternaria brassicae,Sclerotinia sclerotiorum,
Leptosphaerfa maculans (Phoma lingam), Botrytis cinerea |
0.75 – 1 L/ha(în functie de gradul de infectie) | 2 | 21 de zile | 200-500 | 21 de zile |
Plante omamentale (câmp si spatii protejate) |
Microsphaera spp. , Podosphaera xanthii, Puccinia horiana, Sphaerotheca pannosa, Albugo candida, Alternaria spp., Ascochyta spp., Botrytis spp., Cladosporium spp., Colletotrichum spp., Glomerella cingulate, Peronospora spp., Phoma spp., Phytophtora infestans, Plasmopara spp., Pythium spp., Septoria spp., Stemphylium spp. |
0,8 – 1 L/ha (in functie de gradul de infectie) |
2 | 1000-1500 | ||
Plante ornamentale(camp si spatii protejate) | Rhizoctonia spp. | 3 L/ha(aplicare prin încorporare in sol) | – | – | – | – |
Pepiniere forestiere | Melampsora capraearum, Colletotrichum trifolii, Glomerella cingulate, Phoma spp., Septoria spp., Lophodermella concolor, Lophodermium pinastri |
0,8 – 1 L/ha (în functie de gradul de infectie) |
2 | – | 1000-1500 | – |
Praz (camp) | Cladosporium allii porri, Alternaria porri,Phytophthora porri, Puccinia allii | 0,75 – 1 L/ ha(in functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 200-1000 | 21 de zile |
Salata (camp si spatii protejate) | Bremia lactucae,Rhizoctonia solani,
Erysiphe spp. Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum |
0,75 – 1 1/ ha (în functie de gradul de infectie) | 2 | 7 zile | 300-1200 | 14 zile |
Secara | Puccinia recondita, Rhynchosporium secalis | 0,75 – 1 1/ ha (în functie de gradul de infec ‘e | 2 | 14 zile | 200-300 | 35 de zile |
Triticale | Erysiphe graminis, Puccinia recondita,Rhynchosporium secans, Pyrenophora tritici-repenti, Septoria tritici, Septoria nodorum, Fusarium spp. | 0,75 – 1 1/ ha (în functie de gradul de infectie) | 2 | 14 zile | 200-300 | 35 de zile |
Vinete (camp spatii protejate) | Alternaria solani, Leveillula taurica, Phytophthora infestans | 0,75 – 1 1/ ha (în functie de gradul de infec ie | 3 | 7 zile | 400-1200 | 3 zile |
Varza (câmp si spatii protejate) | Alternaria brassicae,Albugo candida, Botrytis cinerea | 0,75 – 1 1/ ha (Tn functie de gradul de infec Ie | 2 | 12 zile | 200-600 | 14 zile |
Varza deBruxelles (câmp spatii protejate) | Alternaria brassicae, Albugo candida | 0,75 – 1 L/ ha(in functie de gradul de infectie) | 2 | 12 zile | 200-600 | 14 zile |
Mod de actiune:
Produsul este un fungicid cu acțiune sistemică locală translaminară pe frunze. AMISTAR interferă cu ciclul de viață al agenților patogeni, în principal în timpul germinatiei sporilor, prin inhibarea mobilității și germinației zoosporilor (reduce riscul infecțiilor secundare). Substanță activă Azoxistrobin este preluată gradual În frunze.
Spectru de combatere:
AMISTAR combate mana, făinarea, alternarioza, putregaiul cenușiu, putregaiul alb și putregaiul negru, pătarea cafenie, antracnoza, rugina în conformitate cu tabelul de utilizări omologate.
Selectivitatea:
AMISTAR este selectiv pentru toate culturile, acolo unde este recomandat a se utiliza. Ca și pentru alte produse de protecția plantelor, selectivitatea pentru culturile care cresc acoperite, trebuie evaluată atent în condiții locale: varietate, condiții de creștere, sezonul de vară/iarnă.
Recomandări de utilizare:
AMISTAR se aplică preventiv, Ia avertizare, când conditiile de climă sunt favorabile pentru dezvoltarea bolilor.
Momentele de aplicare corespund următoarelor faze de vegetație:
- arpagic – de la formarea primelor 3 frunze, până la formarea completă a bulbului
- tomate și ardei – de Ia apariția primei inflorescențe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până Ia recoltare;
- căpșun – de la apariția primei inflorescențe, până la a 2a recoltare cu respectarea timpului de pauză până la recoltare.
- grâu, secară, triticale – de la începutul alungirii paiului, până la sfârșitul înfloritului;
- orz – de la începutul alungirii paiului, până la sfârșitul perioadei de înspicare (spicul este complet vizibil);
- ceapă și ceapă verde – de Ia 4 frunze formate până Ia 50% frunze aplecate,
- dovlecei, dovleac de Ia 9 frunze formate până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare;
- castraveți – de la 9 frunze formate până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare;
- cartof (aplicare foliară) – de Ia apariția primelor ramificații bazale până Ia îngălbenirea frunzelor;
- cartof ( aplicare pe rând) – de la plantare sau înainte de plantare pe rând prin încorporare în sol
- broccoli, conopidă – de la 6 frunze formate, până Ia formarea completă a inflorescenței;
- fasole – de la apariția primilor lăstari, până când 20% păstăi au dimensiune normală;
- mazăre – de la faza de buton floral, până Ia sfârșit de înflorit,
- morcov 9 frunze adevărate formate până când din rădăcini s-au maturat;
- pepene galben, pepene verde -9 frunze formate până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare.
- porumb de la stadiul de alungire a tulpinii de porumb, când internodiile încep să fie vizibile, până la sfârșitul perioadei de înflorit,
praz de la 6 frunze formate , până la 50% din frunze aplecate;
- rapiță- de la începutul înfloritului, până Ia sfârșitul perioadei de înflorit;
- plante ornamentale – aplicare foliară – în a doua parte a perioadei de vegetație, plante omamentale aplicare la sol -în prima parte a perioadei de vegetație;
- pepiniere forestiere – în a doua parte a perioadei de vegetatie;
- salată – de la 4 frunze formate, până la atingerea mărimii formei și consistenței căpățânii;
- – vinete – de la apariția primei inflorescențe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până Ia recoltare;
- varză, varză de Bruxelles – de la 6 frunze formate, până la atingerea mărimii formei și consistenței căpățânii;
Intervalul dintre tratamente se adaptează în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție cu respectarea intervalului minim specificat în tabelul cu utilizări omologate, La aplicarea în spații protejate se va evita efectuarea tratamentului în condiții de temperatură și umiditate relativă extreme (foarte ridicate).
Pe durata unui sezon se recomandă aplicarea a maxim 2-3 tratamente cu AMISTAR, utilizat în alternanță cu produse din alte grupe chimice, evitându-se aplicarea a 2-3 tratamente consecutive în bloc, Dacă riscul de infecție este mare și se necesită aplicarea a 2 tratamente consecutive atunci se va avea în vedere aplicarea în amestec cu un produs de contact cu acțiune multiplă (multi-site) precum clorotalonil, mancozeb, folpet, captan, etc.
Management prevenirii apariției formelor rezistente:
Pe durata unui sezon se recomandă aplicarea a maxim 2-3 tratamente cu AMISTAR, utilizat în alternantă cu produse din alte grupe chimice, evitându-se aplicarea a 2 tratamente consecutive în bloc. Dacă riscul și presiunea de infecție prognozată este mare sau se necesită aplicarea a două tratamente consecutive în cazul pătării cafenii, atunci se va avea În vedere aplicarea în amestec cu un produs de contact cu acțiune multiplă, în doză întreagă din ambele produse pentru a obține rezultate cât mai bune.
Pregătirea soluției:
Echipamentul trebuie să fie curat și calibrat corespunzător. Se adaugă în rezervor jumătate din cantitatea de apă necesară, se pornește sistemul de agitare și se adaugă cantitatea măsurată de AMISTAR, Se completează cu restul de apă. Se menține sistemul de agitare în funcțiune pe toată durata tratamentului, de Ia pregătirea soluției și până Ia terminarea aplicării. A se aplica întregul volum de soluție pregătit în aceeași zi.
Cantitatea de soluție folosită este în funcție de cultură și stadiul de vegetație, se va folosi un volum de soluție suficient de mare pentru a asigura o bună acoperire a foliajului cu soluția de stropit, dar se va evita șiroirea.
Volumul de apă la hectar variază între 200-1500 1/ha în funcție de cultură (a se vedea tabelul cu utilizările omologate). Volumul de apă folosit se stabilește în funcție de cultura tratată precum și de stadiul de vegetație al culturii.
Compatibilitate: AMISTAR este compatibil cu numeroase produse de protecția plantelor. Înainte de utilizare se vor consulta tabelele de compatibilități și se va efectua un test pe cultura respectiva.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.