fbpx

Putregaiul apical la ardei

Putregaiul apical la ardei

Putregaiul apical la ardei

 

Putregaiul apical la ardei apare din cauza carentei de calciu. De asemenea tomatele, dar si alte solanacee sunt afectate de putregaiul apical. Calciul este un element foarte important in viata plantelor pentru obtinerea unor productii mari si de calitate. Putregaiul apical afecteaza atat ardeiul din spatii protejate, cat si pe cel din camp. Afectiunea se manifesta in zona varfului fructelor si determina brunificarea tesuturilor.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Printre simptomele putregaiului apical se numara incetinirea cresterii, rasucirea frunzelor, dezvoltarea slaba a sistemului radicular. De asemenea varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.

Carenta de calciu poate fi observata sub forma unor pete pe fructe de obicei in partea opusa coditei. Initial primele simptome ale aparitiei putregaiului la varful fructului sunt niste pete apoase intunecate. Cu timpul petele devin uscate, aspre, asemanatoare cu arsurile (tesuturile mor). Fructele afectate inceteaza sa creasca in dimensiune, capata rapid culoarea caracteristica soiului, dar peretele ramane subtire. Semintele devin maro si nu sunt potrivite pentru reproducere ulterioara.

Ulterior petele sunt colonizate de ciuperci si bacterii (capata culoare neagra) si poarta numele de putregai. Exista insa si situatii mai rare cand simptomele putregaiului apical apar pe partea laterala a fructelor.

Putregaiul apical la ardei
Primele simptome ale aparitiei putregaiului la varful fructului sunt niste pete apoase intunecate – Foto: https://u.osu.edu/
putregaiul apical la ardei
Petele se extind afectand tot mai mult fructele – Foto: https://mygardenlife.com/
Putregaiul apical la ardei
La plantele afectate de putregaiul apical frunzele se rasucesc, iar  varfurile plantelor incep sa se atrofieze si sa se usuce – Foto: https://growhotpeppers.com/
Putregaiul apical la ardei
                             Foto: https://librariangreens.wordpress.com/
Putregaiul apical la ardei
  Foto: https://pubs.nmsu.edu/
Putregaiul cenusiu va compromite intregul fruct – Foto: https://plantpath.ifas.ufl.edu/
Putregaiul apical
Putregaiul apical – Foto: https://mtvernon.wsu.edu/
putrgaiul apical ardei
Foto: https://pubs.nmsu.edu/
putregaiul apical la ardei
Cu timpul petele devin uscate, aspre, asemanatoare cu arsurile (tesuturile mor) – Foto:https://u.osu.edu/
Putregaiul apical la ardei
Tesuturi brunificate in zona varfului fructelor – Sursa foto: https://extension.uga.edu/ – D. Langston, UGA

Printre cauzele aparitiei deficientei de calciu se numara: o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu, temperaturi prea ridicate pe timpul verii, seceta sau udarea excesiva a plantelor.

Ardeii se numara printre culturile care sunt foarte sensibile la insuficienta de apa si care tolereaza mai rau caldura.

Pentru tratarea acestei deficiente de cele mai multe ori se aplica ingrasaminte pe baza de calciu, insa in majoritatea cazurilor cand temperaturile sunt ridicate, planta nu poate transporta calciul de la radacina pana la extremitatea fructului. In aceste situatii desi a fost aplicat calciu la radacina la multe fructe se observa putregaiul apical pe fructe si acestea sunt compromise. Pentru prevenirea carentei de calciu se utilizeaza ingrasaminte foliare cu o structura speciala ce contine calciu si aminoacizi. Aminoacizii vegetali ajuta planta sa transporte calciul pe toate zonele plantei, inclusiv la extremitatile fructelor.

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Folositi ingrasaminte pe baza de calciu pentru tratarea acestei carente

• Afanati solul si compozitia solului

• Evitati udarea excesiva a plantelor

• Protejati plantele de caldura mare si de razele directe puternice ale soarelui

 

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro