Putregaiul cenusiu al cruciferelor
Putregaiul cenusiu al cruciferelor (mucegaiul cenusiu) este o boala provocata de ciuperca Botrytis Cinerea. Acest agent patogen, necontrolat la timp, poate provoca pagube foarte mari la culturile de crucifere.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Boala apare in orice stadiu de dezvoltare, atacul ciupercii Botrytis cinerea fiind favorizat de umiditatea ridicata (peste 90% mai multe zile la rand, temperaturi scazute, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva).
La varza primele semne ale infectiei sunt petele gri sau maronii ce apar pe nervurile frunzelor si pe frunzele de la baza verzei. Este recomandat sa evitati ruperea sau ranirea frunzelor, deoarece putregaiul cenusiu ataca, in special, tesuturile frunzelor slabite.
Este important de stiut ca simptomele nu sunt intotdeauna vizibile la cultura de varza, ele putandu-se dezvolta si dupa recoltare. Semne ale bolii sunt semnalate pe frunze si capatana in special in timpul depozitarii. Portiunea afectata este acoperita cu un strat gri, din care iese praf la atingere.
Depozitarea recoltei intr-un mediu cu temperaturi scăzute (1-5ºC) si umiditate ridicata poate duce la putrezirea totala a capatanilor.
Si la conopida si broccoli primele semne ale infectiei sunt petele gri sau maronii ce apar pe plante. Ulterior acestea se vor extinde si vor compromite cultura daca nu sunt luate masuri la timp.





Ciuperca Botrytis Cinerea supravietuieste in resturile de plante din culturi. De asemenea alte culturi pot constitui surse de contaminare. Dezvoltarea ciupercii este favorizata de vremea rece si umeda, care predispune gazda sa devina sensibila.
Sporii care ajung pe plante germineaza si pot provoca o infectie atunci cand apa de ploaie, roua, ceata sau irigarea este prezenta pentru perioade prelungite. Ciuperca nu infecteaza usor tesuturile sanatoase, cel mai adesea infecteaza plantele prin tesutul ranit. Umiditatea relativa ridicata in sera si umiditatea pe suprafetele plantelor cultivate in camp sunt considerate cei mai importanti factori de mediu care influenteaza infectia cu cu aceasta ciuperca.
METODE DE PREVENIRE
• Dezinfectati solul in sere si solarii
• Folositi doar seminte sanatoase
• Indepartati si distrugeti frunzele bolnave
• Efectuati rotatia culturilor. Cei mai buni premergatori pentru varza sunt cartoful, castravetele, ceapa si morcovul
• Aerisiti serele si solariile astfel incat temperatura si nivelul de umiditate sa fie optime dezvoltarii culturilor
• Evitati ruperea sau ranirea frunzelor, deoarece putregaiul cenusiu ataca, in special, tesuturile frunzelor slabite
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro