fbpx

Putregaiul moale al bulbilor

Putregaiul moale al bulbilor

Putregaiul moale al bulbilor

 

Putregaiul moale al bulbilor de ceapa si praz este provocat de bacteria Erwinia carotovora pv.carotovora. Boala produce pagube insemnate, atat in camp, cat si in depozite.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Atacul acestei boli provoaca o dezvoltare slaba a tulpinilor, iar la baza lor apare un putregai umed. Astfel, chiar daca ceapa arata bine la exterior, atunci cand o tăiem constatam ca inauntru este stricata.

Plantele infectate cu bacteria Erwinia carotovora pv.carotovora au coletul moale ina­inte de recoltare. In sectiune frunzele sunt brunificate si hidrozate. De asemenea se poate observa ca bulbii afectati putrezesc si au un miros neplacut.

Putregaiul moale al bulbilor

Putregaiul moale al bulbilor

Putregaiul moale al bulbilor
Putregaiul moale al bulbilor – Foto: http://www.omafra.gov.on.ca/
putregai moale
Foto: Lindsey du Toit, Washington State University Sursa foto:https://mtvernon.wsu.edu/
Putregaiul moale al bulbilor
Putregaiul moale al bulbilor – Foto: Lindsey du Toit, Washington State University Sursa foto:https://mtvernon.wsu.edu/
putregai bacterian
               Simptome putregaiul moale al bulbilor de ceapa

La culturile semincere de ceapa si praz simptomele sunt vizibile si pe parcursul vegetatiei. Tulpinile se dezvolta slab, iar pe vreme umeda apare putregaiul umed. Tulpinile afectate nu ajung la inaltimea normala, sunt intarite, iar inflorirea si fructificarea sunt reduse.

Agentul patogen se transmite la praz, prin semintele infestate de la o cultura la alta, iar la ceapa se transmite prin resturile vegetale de la un an la altul.

In conditii de camp, agentul patogen apare mai rar, doar in conditii de precipitatii repetate si temperaturi reduse. Alternanta perioadelor ploioase cu cele secetoase favorizeaza aparitia bolii.

In timpul pastrarii pentru a limita inmultirea rapida a bacteriilor este recomandat sa se mentina constanta umiditatea aerului. De asemenea este recomandat sa nu se depaseasca 15-20°C.

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Rotatia culturilor de 3 ani

• Evitati cultivarea in soluri umede si reci

• Uscati corespunzător produsele dupa recoltare

• Sortati bulbii inain­te de depozitare

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

 

agromi.ro