fbpx

Putregaiul umed la morcov

Putregaiul umed la morcov

 

Putregaiul umed la morcov este o boala produsa de catre bacteria Erwinia carotovora subsp. carotovora. Aceasta boala ataca in special morcovii depozitati, in camp atacul asupra acestei culturi manifestandu-se mai rar. Pagubele produse de aceasta ciuperca pot fi destul de mari.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Semnele atacului cu aceasta bacterie pot fi observate mai intai in partea superioara a radacinilor, unde apar pete galben-maronii, cu aspect umed, care ulterior vor continua sa se extinda.

Atunci cand e vorba de putregaiul umed la morcov tesutul atacat se inmoaie si se transforma intr-o masa mucilaginoasa, in timp ce epiderma ramane de multe ori neafectata.

Simptome putregaiul umed la morcov – Foto: Lindsey du Toit, Washington State University – https://mtvernon.wsu.edu/
Foto: Lindsey du Toit, Washington State University – https://mtvernon.wsu.edu/
Afectarea severa a radacinilor de morcov cauzata de putregaiul umed, observata dupa ce radacinile au fost recoltate si spalateFoto: Lindsey du Toit, Washington State University – https://mtvernon.wsu.edu/
Foto: Jeremiah Dung, Oregon State University – https://mtvernon.wsu.edu/

La morcovii grav afectati de boala aceasta putrezire este insotita si de un miros neplacut, miros care este provocat de dezvoltarea secundara a bacteriilor.

Atacurile putregaiului umed au loc mai rar in camp si sunt cauzate de umezeala excesiva. In cazul infectiei cu aceasta bacterie in camp planta se ofileste si moare. De asemenea se poate observa o leziune neagra care se extinde pe tulpina de la linia solului. Infectia cu aceasta ciuperca este, insa, depistata cel mai adesea in timpul transportarii si depozitarii.

Bacteria Erwinia carotovora pv.carotovora rezista in resturile vegetale afectate de boala si ramase pe camp si poate fi transmisa si prin materialul de inmultire. Din sol, bacteria patrunde in planta prin micile rani ale radacinilor si produce infectia culturilor. Daunatorii din sol pot produce raniri ale radacinilor. De asemenea insectele pot deveni purtatori ai bolii. La dezvoltarea acestei boli contribuie, in special, vremea calda (25-28°C) si umeda.

Putregaiul umed la morcov – Foto: Bo-Ming Wu, Oregon State University – https://mtvernon.wsu.edu/
O planta care se ofileste si moare ca urmare a putregaiului umed al morcovului. Observati leziunea neagra care se extinde pe tulpina de la linia solului – Foto: Jeremiah Dung, Oregon State University – https://mtvernon.wsu.edu/

METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE

 

• Folositi material saditor sanatos pentru plantare

• Efectuati rotirea culturilor la 4-5 ani

• Distrugeti resturile vegetale dupa recoltare si efectuati araturi adanci

• Evitati cultivarea in solurile argiloase care retin apa

• Evitati irigarea excesiva

Combateti daunatorii culturilor

• Efectuati o sortare a radacinilor inainte de depozitare. Respectati conditiile de depozitare. Asigurati o aerisire corespunzatoare

• Efectuati tratamente imediat la semnalarea bolii cu fungicide specifice

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

agromi.ro