fbpx

Rugina prazului

Rugina prazului

Rugina prazului (Puccinia porri) este o boala frecvent intalnita la aceasta cultura, fiind des semnalata si la alte culturi cum ar fi cele de ceapa sau usturoi.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Rugina este o boala infectioasa a plantelor, care este provocata de ciuperci microscopice patogene. Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor pete de culoare brun-ruginie pe frunze, tulpini sau inflorescente, care impiedica dezvoltarea normala a frunzelor si a culturilor.

Atacul se manifesta primavara, cand pe frunze, tulpini sau inflorescente apar pete la suprafata carora se pot observa puncte galbui-portocalii, care sunt usor adancite si in jurul carora apar pustule mici si prafoase. In perioada de vara pe langa aceste pete apar pustule proeminente care au culoarea brun-rosiatica. Atacul sever provocat de acest agent patogen duce la uscarea frunzelor si piticirea plantelor.

Simptome rugina prazului – Foto: Rasbak, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/
Foto: Door Rasbak – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/
Foto: Autorstwa Rasbak – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/
Foto: James Kolmer – http://www.ars.usda.gov/, https://commons.wikimedia.org/
Foto: Door Peter de Lange – https://www.inaturalist.org/photos/28642580, CC0, https://commons.wikimedia.org
De aceasta boala sunt afectate si culturile de usturoi, dar si cele de ceapa – Foto: Door Downtowngal – Eigen werk, https://commons.wikimedia.org/

Raspandirea sporilor se face pe distante lungi cu ajutorul vantului. Sporii ciupercii nu supravietuiesc in sol sau pe material vegetal mort, ciuperca supravietuind peste iarna doar pe frunzele verzi infectate. Sporii ciupercii pot fi regasiti si pe seminte, insa nu au un impact in transmiterea ciupercii de la un an la altul.

Agentul patogen este activ intre 10-24 de grade Celsius. Temperaturile de 15 grade si umiditatea mare timp de mai multe ore reprezinta conditiile optime de germinare a sporilor.

De asemenea aparitia bolii poate fi favorizata de fertilizarea excesiva cu azot, dar si de o slaba aprovizionare cu potasiu.

 

METODE DE PREVENIRE SI COMBATERE

 

•  Efectuati rotatia culturilor

•  Indepartati si distrugeti organele atacate ale plantelor

•  Cultivati soiuri rezistente la aceasta boala

•  Evitati fertilizarea excesiva cu azot

• Asigurati culturilor un nivel optim de potasiu

•  Strangeti si distrugeti resturile infectate

•  Evitati sa cultivati prazul langa ceapa sau usturoi

•  Efectuati tratamente cu fungicide specifice

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

agromi.ro