Septorioza la salata
Septorioza este produsa de ciuperca Septoria lactucae. Aceasta boala ataca pe langa culturile de salata si culturile de tomate, telina, leustean sau patrunjel si poate provoca daune considerabile.
SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE
Septorioza se manifesta prin aparitia unor pete circulare, galbene care se brunifica. Cand boala evolueaza in mijlocul petelor poate fi observat si un miceliu albicios, insotit de puncte mici si negre. La suprafata tesuturilor atacate apar formatiunile punctiforme, de culoare neagra (picnidiile ciupercii). Aceste pete sunt inconjurate de halouri clorotice.
Atacul apare pe frunzele de la baza plantei. In perioadele cu umiditate ridicata si temperaturi de 15-28 º C aceste pete se extind si pe tulpini.
Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele afectate se usuca, incepand cu cele bazale. Cand atacul se manifesta de timpuriu pe rasaduri, acestea pot fi distruse partial sau total daca nu se aplica tratamente adecvate.






Atunci cand umiditatea este ridicata o cantitate numeroasa de conidii sunt imprastiate din picnidii. Conidiile pot fi raspandite de vant si stropii de apa din ploaie sau in urma irigarii. De asemenea pot fi raspandite de catre lucratori (maini, haine, echipamente) si de catre insecte.
Septorioza se transmite de la un an la altul prin seminte sau prin resturile vegetale infectate ramase pe teren dupa desfiintarea culturii.
METODE DE PREVENIRE
• Folositi doar seminte certificate, libere de boli
• Indepartati si distrugeti plantele infectate
• Distrugeti resturile vegetale dupa recoltare
• Efectuati tratamente cu fungicide specifice
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.
www.agromi.ro