fbpx

Virusul petelor de bronz la ardei

Virusul petelor de bronz la ardei

Virusul petelor de bronz la ardei

 

Virusul petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus – TSWV) infecteaza o multitudine de specii de plante, printre care si ardeii. Virusul care este transmis de catre tripsi provoaca daune mari culturilor. Printre culturile afectate se numara cele de tomate, cartofi, vinete, spanac, salata, conopida, mazare, fasole sau telina.

 

SIMPTOME SI CONDITII DE DEZVOLTARE

 

Virusul petelor de bronz la ardei este raspandit de la o planta la alta de catre tripsi, boala manifestandu-se prin aparitia unor pete mozaicate pe varfurile de crestere ale plantelor.

Evolutia bolii duce la aparitia pe partile aeriene ale plantei de pete circulare de culoare bruna, galbena sau verde inchis. Ulterior aceste pete vor duce la necrozarea tesutului atacat. Plantele afectate de boala petelor de bronz raman mai mici si produc o cantitate mai mica de fructe. Frunzele plantelor afectate se ingalbenesc si capata aspect de bronz, cu pete de decolorare circulare. Pe fructe apar pete circulare ce se adancesc.

Virusul petelor de bronz
Boala se manifesta prin aparitia unor pete mozaicate pe varfurile de crestere ale plantelor – Foto: https://blogs.cornell.edu/

Virusul petelor de bronz la ardei
Semne ale virusului petelor de bronz pe frunze – Foto:https://plantpath.ifas.ufl.edu/
Virusul petelor de bronz
Plantele afectate de boala petelor de bronz raman mai mici –  Foto:https://plantpath.ifas.ufl.edu/
Virusul petelor de bronz la ardei
Evolutia bolii duce la aparitia pe frunze de pete circulare de culoare bruna, galbena sau verde inchis – Foto: https://blogs.cornell.edu/ 
Foto: https://vegetables.ces.ncsu.edu/
Simptome infectare frunze – Foto: https://extension.usu.edu/
Virusul petelor de bronz la ardei
 Petele aparute pe plante vor duce la necrozarea tesutului atacat – Foto: https://blogs.cornell.edu/ 

Semne ale infectiei pe fructe – Foto:https://plantpath.ifas.ufl.edu/
Foto:https://extension.usu.edu/  

Virusul are un cerc larg de gazde, specii anuale si perene, care reprezinta surse de infectie tot timpul anului. Tripsul devine purtator de virus in stadiul larvar 1 si 2 cand se hraneste cu plante infectate. Saliva tripsului este plina de incarcatura virala si, odata cu inocularea salivei in celulele tesutului foliar este transmis si virusul in planta.

 

METODE DE PREVENIRE

 

• Indepartati si distrugeti plantele atacate din cultura

• Indepartati si distrugeti buruienile, care pot fi plante gazda

• Evitati cultivarea plantelor de ardei langa alte culturi de solanacee (tomate, salata,vinete, cartofi)

• Utilizati capcane lipicioase albastre pentru monitorizarea aparitiei si a densitatii populatiei de tripsi

• Efectuati tratamente periodice cu insecticide pentru a tine sub control insectele daunatoare

• Cultivati soiuri de ardei rezistente

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactati specialistii nostri la telefon 0743 081 008.

www.agromi.ro

agromi.ro